Zolderwarmteopties

Het lijkt erop dat het aftakken van die gasleiding niet echt een optie is (de leidingen die er lopen naar de keuken, door het plafond, en naar de kamers van het Elenbaashuis, onder de vloer, zijn vrij dun en allemaal al aftakkingen. Een mogelijkheid zou zijn om de gasleiding van de keuken naar de zolder te leiden (daar is ie lang genoeg voor) en in de keuken elektrisch te koken. (Hoe er verwarmd gaat worden is mij niet duidelijk.) De suggestie van sommigen om niet of elektrisch (bij) te verwarmen op zolder lijkt me niet erg efficiënt (het zal er vast te koud zijn om stil te zitten). De loodgieter stuurt volgende week iemand langs om te kijken naar die leidingen en voor de aan te leggen dakdoorvoeren. Ons lijkt het echter een betere oplossing om radiatoren op zolder te hangen (daar moeten we dan de anderen nog in mee krijgen).

Wat is er nodig aan radiatoren en leidingen, hoe zou het verloop zijn, kan het vanaf de andere zolder, waar de ketels hangt, of moet het vanaf die verdeler op twee hoog?

We gaan een voorzetwand plaatsen langs de buitenmuren op zolder, dus daar zou het een en ander in weggewerkt kunnen worden. De rest moet voor wanden langs of eventueel nog door het plafond op twee hoog, nu dat nog deels open is (in gang keuken en slaapkamer).

De (on)mogelijkheden op een rij voor de toekomstige verwarming van de zolder: we gaan er zonder meer vanuit dat het nodig is (niet iedereen was daarvan geheel overtuigd, suggereerde elektrisch verwarming – goed met oog op de min of meer verre toekomst, maar nog steeds een stuk duurder in gebruik).
Voor en tegen alles is ’t een en ander in te brengen; de versie met radiatoren is waarschijnlijk de meest efficiënte, maar wat minder ‘romantisch’ (misschien in combinatie met een ‘echte’ kachel aan de schoorsteen?), een gaskachel alleen als er een geschikte leiding ligt, met een gesloten systeem (eigen luchtaanvoer) en voldoende vermogen (da’s nog lastig).

In alle opties zit een bepaalde planning, die uit moet komen met de verbouwing van zolder en/of twee hoog. Maandag weer aan de slag; we kunnen het kozijn voor de tochtdeur geschikt maken, alvast wat isoleren in de plafonds en dan moeten we gipsplaten gaan bestellen. Of beginnen met het zetten van de wanden van de studio, als we tenminste weten dat er verder niets in plafond of vloer gerommeld hoeft te worden tbv die gasleiding(en).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.