Ontoegankelijk

Ik ben alweer vastgelopen. Allereerst is Acrobat destructief: ik had de titel in de overzichtskaart op nummer 1 in leesvolgorde gezet, maar de titel is ineens onleesbaar. Het toewijzen van alt-teksten aan die afbeeldingen is zinloos en vreselijk onoverzichtelijk. Dacht het een en ander te hebben opgelost, maar er is zo veel meer dat niet klopt. Zie het resultaat van de toegankelijkheidscontrole.

Vooral die gecodeerde annotaties zijn een ramp. [Met deze regel wordt gecontroleerd of alle annotaties zijn gecodeerd. Controleer of annotaties zoals opmerkingen en redactietekens (zoals invoegen en markeren) zijn opgenomen in de Codestructuur of zijn gemarkeerd als artefacten.] Dan zal je alle elementen in het documenten een toepasselijke code moeten geven (bijv. als artefact, zodat ’t niet wordt meegenomen in de leesvolgorde, die ’terugknop’, het rijkslogo, de noordpijl, etc).

Want dat is dus het ding: de leesvolgorde die in dit document zit is compleet waardeloos en zal je dus handmatig moeten aanpassen, voorzover ik het nu begrijp. Als je niet elke keer een gegenereerde pdf zo zal moeten behandelen, moet het dus indien mogelijk vastgelegd worden in het InDesign-document. Een uitgebreide studie zal gewenst zijn.

Als voorbeeld ook de leesvolgorde van de eerste pagina (waarbij ik de titel op 1 had gezet – was eerst bijna achteraan). Ga er maar aan staan.

Voor wat het waard is. Het blijft tobben; die inhoud exporteren voor bookmarks werkt niet. Moet je toch in Acrobat alsnog doen. Figuren een alt-tekst geven is eindeloos: al die stempels dacht ik gedaan te hebben, maar dan moet je echt ’t object zelf pakken – nog tachtig te gaan. Die gecodeerde annotaties begrijp ik nog steeds niet…

En de leesvolgorde wil ik niet eens aan beginnen. ff zat zo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.