Vrijplaats

Mijn neef download van alles, programma’s, films, muziek, boeken, zonder ervoor te betalen. Maar het is voor onderzoek, zegt hij. De vraag is of het kan, wat het oplevert, of je er gelukkig van wordt, of wijzer, hoe veel tijd het kost, hoe lang het goed gaat. Het is als de kassakorting en de winkelpas, de spaarzegels, de bonussen; als je niet neemt wat erbij komt, doe je jezelf te kort. 
Hoe lang roepen ze al dat er een eind aan komt, ook in dit land? Er worden sites gecensureerd door dns-servers en isp’s knijpen af als het hen uitkomt, maar ontoegankelijk zijn de piraten niet voor de helers. Teken aan de wand is mogelijk wel dat er veel vergaderd wordt hierover achter gesloten deuren. Dat wat er uitlekt stemt niet hoopvol voor onze jonge wetenschapper.
Is er anderzijds sprake van handelsbelangen, zoals we Japan toe blijven staan op walvissen te jagen? De wet wordt snel aangepast in een poging om de herders van de zee, die het opnemen voor de reusachtige zoogdieren en onder Nederlandse vlag varen, aan de ketting te leggen. Kunnen zij ook uitwijken naar IJsland?

Varèse ripped (JB)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.