Als je niets te verbergen hebt

Moeten we er aan gaan wennen dat het internet zo openbaar wordt dat iedereen, indien gewenst, kan zien wat je er aan het doen bent? Een beetje afgeschermd als je telebankiert, zoals bij een pinautomaat, of open en bloot in een speelhal als je een game speelt? Achter een gordijntje als je foto’s maakt of naar porno gaat zitten kijken, in een hoekje aan een tafeltje, alsof je de krant zit te lezen, of op jezelf met een blocnote, wanneer je aantekeningen maakt. 

Onzin natuurlijk, we hoeven onze huizen niet van glas te maken, mogen gordijnen of jaloezieën sluiten, en doen de deur op slot. Het gemak waarmee en de mate waarin we in Nederland al schijnen te (kunnen) worden getapt is buiten proporties. In hoeverre daar deep packet inspection al deel vanuit maakt weet ik niet, maar wat let ze als ze eenmaal begonnen zijn?

Wellicht dat er mensen genoeg zijn die bij voorkeur, als de weersomstandigheden het toelaten, in hun blote kont over straat gaan, in het openbaar seks bedrijven, of op enig andere wijze hun exhibitionisme bezigen, maar waar omstanders of voorbijgangers liever geen getuige van zijn. Men heeft, al dan niet vrijwillig, meestal wel degelijk iets te verbergen. Laten we daar maar vanuit gaan en de voorzieningen erop afstemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.