Ramengeschuif

Goeiedag ook, ik heb nog geen prijzen met betrekking tot de ramen, maar de informatie tot mij genomen doet me ernstig twijfelen aan de haalbaarheid ervan zonder inzet van deskundigheid en ervaring met deze materie. Het is in ieder geval niet iets dat we zelf snel onder de knie hebben, want het luistert nauw en ik kan niet de gevolgen overzien van keuzes voor het ene of andere systeem. 

Er zijn geen ‘gewichtschachten’ meer aanwezig voor het herbergen van een veersysteem; misschien is een zichtbaar veersysteem langs de bovenlichten mogelijk, maar dan moet het schuifraam zelf ruimte hebben om ‘er langs te kunnen’.

Daarmee ook gelijk het volgende: binnen de bestaande situatie kan het schuifraam niet voor het bovenlicht langs, dus dan zou het kozijn ‘opgedikt’ moeten worden en daarin de geleiding voor het geleidingssysteem moeten worden geplaatst. Komt de boel dan niet te veel naar binnen toe en wat heeft dat voor gevolgen voor de aansluiting (al dan niet met de bewaarde afdeklijsten) met de wanden? e afdichting en daarmee de geleiding van de ramen vraagt precisie, vooraf en gedurende productie en installatie, dus bekendheid met de materie en mogelijkheden is gewenst.

Van de Amsterdammers weet ik in ieder geval dat levering meer tijd gaat kosten als zij ze ook moeten plaatsen. Ik wacht ook nog op antwoord van een andere aannemer met expertise in (schuif)ramen.

Vrijdagmiddag hebben we nog ’s rustig gekeken naar de opties voor het hout achter het behang op de wanden. Er is te weinig ‘diepte’ binnen de spanramen voor latten en plaatmateriaal daarop, dus leek het ons het beste om platen hout direct op de muur te lijmen en schroeven en te zorgen dat er (minimale) ruimte overblijft voor vochtregulatie. (Een goede tegellijm die aan hout hecht, slagpluggen en niet te grote stukken plaatmateriaal, zodat enigszins geschoven en bewogen kan worden om het hout op juiste positie te krijgen.)

Een geheel andere optie is het opnieuw maken (van delen) van de opdeklatten en lijsten, mede gezien de staat waarin veel van de oorspronkelijke verkeren. Daarmee zouden ze op passende breedte bij de huidige ramen gemaakt kunnen worden, maar wellicht is dit vloeken in de kerk. Er is vast nog meer te zeggen… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.