Maankoek

Zhenq Sun speelt ‘chinese viool’ op het Maanfeest

Er zat ei in de tomatensoep, in de tomatensalade en in de koek, maar vooraf hadden we Marokkaanse thee en ook Marokkaanse koekjes als nagerecht. Nu weten we alles* van dit feest, dat plaatsvindt bij de ‘volste’ maan van het jaar.

*) Het midherfstfestival (ook wel Chinees Maanfeest genoemd) is een Oost-Aziatisch feest dat op de vijftiende van de achtste maand van de Chinese kalender wordt gehouden. Het wordt vooral gevierd in Volksrepubliek China, Taiwan, Hongkong, Macau, Noord-Korea, Zuid-Korea, Vietnam, Japan en gebieden waar migranten oorspronkelijk uit deze landen kwamen.
Het feest bestaat al drieduizend jaar, dus men begon het al vanaf de Zhou-dynastie te vieren. Toen werd het voor het eerst vermeld in de confucianistische boeken Riten van Zhou/Zhou Li en Optekeningen over de riten/Li Ji.
Aan het einde van de Yuan-dynastie stopten Chinezen briefjes in maancakes om elkaar te vertellen wanneer ze de Mongoolse Yuan-dynastie omver zouden werpen. Het was bedacht door Liu Bowen uit Zhejiang, adviseur van de Chinese rebel Zhu Yuanzhang. Op het briefje stond vermeld: “Op de vijftiende van de achtste maand gaan we de Mongolen doden / 八月十五殺韃子”. De Mongolen werden met succes omvergeworpen en er kwam weer een nieuwe Han-Chinese dynastie, de Ming-dynastie. Zhu Yuanzhang werd de eerste keizer en de grondlegger van deze dynastie.
Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.