Beetje uitleg

Wat me bijna een open deur lijkt: de coördinaten zijn volgens de projectie van de Rijksdriehoekmeting, die gebruikt wordt voor onder andere de topografische kaarten van het Kadaster, waarop wij onze kaarten gemaakt hebben. De ondergrond van de interactieve kaart is op basis van een andere projectie zoals gebruikt door Google (WGS84 – al weet ik niet uit mijn hoofd welke ’type’). Ik neem aan/hoop dat ze die transformatie wel hebben toegepast op de coördinaten (van RD naar WGS84). 

Het is op zich niet zo moeilijk uit te leggen: om van de ligging van plaatsen op een bol een platte kaart te maken zijn er verschillende methoden in gebruik. Nederland gebruikt voor topografische kaarten meestal gebruik van een Nederlands systeem dat niet veel groter hoeft te zijn dan het Nederlands grondgebied op land (voor kaarten van de Noordzee wordt vaak al weer een ander systeem gebruikt). Google gebruikt een systeem dat letterlijk en figuurlijk globaler is. Een kaart van Nederland in hun ‘projectie’ past dan ook niet goed op een kaart van Nederland in de Nederlandse projectiemethode. Dan kan je dus ook zulke verschuivingen krijgen als te zien zijn op die interactieve kaart, al durf ik niet te zeggen dat dit de oorzaak ervan is, dus of ze de projectie hebben omgezet en zo ja naar welke.
Op het kaartje hieronder zie je de Google-projectie in zwarte lijnen op een kaart van Nederland volgens de Rijksdriehoekmeting. (Ik heb ze een beetje laten passen in Zuid_Limburg, maar dan past het bijna nergens anders.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.