Blow out

Een huiseigenaar die meermaals betrapt is op het telen van wiet in z’n woning, zou hierdoor z’n huis kwijt kunnen raken. Dat is het mirakelse plan van het ministerie van Veiligheid en Justitie, die hiertoe onder een hoedje speelt met hypotheekverleners. Huurders van sociale woningen die deze vergrijpen plegen, kunnen al op straat gezet worden. Gelijkberechtiging? Zit je dan goed in de vrije huursector, of als eigenaar zonder hypotheekschuld? 
Geef wiet vrij, alle huizen aan de staat!
Nou vind ik niet dat je ‘grootschalig’ wiet moet verbouwen in een woning, puur voor de handel. Doe dat in een kas of loods. Het kost nogal wat energie en water, geeft stankoverlast en lokt andere, dubieuze, handelingen uit. Maar mag je wijn maken of bier brouwen in je eigen woning en dat verhandelen? Waarschijnlijk net zo min, de vraag is alleen of je er ook je recht op je onroerend goed door kan verspelen. En wat als je illegaal gedownload materiaal te koop aanbiedt? Afsluiten van het internet, of ook je huis uit?
Het roken en verhandelen, ergo het telen van marihuana zou niet verboden moeten zijn. Om te voorkomen dat het dezelfde kant opgaat als met alcohol en tabak, is het adverteren ervoor een zaak van strenge regelgeving, en de handleiding erbij verplicht. Niet aan kids jonger dan zestien, misschien zelfs achttien, of kunnen we er ooit een andere meer medisch onderbouwde norm voor vaststellen? 
Er zullen altijd mensen blijven die er niet mee overweg kunnen, drugs, geld, wapens, gemotoriseerde voertuigen, kinderen, het (eigen) leven. Nemen we ze allemaal tegen zichzelf en de maatschappij in bescherming, of is het leven of laten rotten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.