WG

Ik begrijp het ‘luisterplan’ zo: de draadloze variant biedt meer mogelijkheden, is nl. ook ‘los’ door het hele pand te gebruiken, maar is tevens in combinatie met het 8 kanaals speakersysteem en de 16in/16uit digitale soundprocessor (die dus ergens achter het barretje moet komen om de hele boel te bedienen). 

Ipv vaste aansluitpunten in de ruimte heb je nu 4 kastjes met een zender (zoiets als die van een draadloze microfoon) en 60 losse doosjes met ingebouwde ontvanger, die de luisteraar bij zich draagt en waar hij/zij zijn/haar koptelefoon aansluit (bijgeleverd wordt zo’n kopfoontje met dopjes voor in je oor, maar daar kan je ook onze eigen hoofdfoons op aansluiten – vraag is echter of dat wenselijk is voor gebruikers). De vier zenderkastjes zullen waarschijnlijk ook bij de bar geplaatst worden.

Bezuinigd kan mijns inziens worden op het aantal  ontvangers, bijvoorbeeld 40 ipv 60; dat kan je later altijd nog uitbreiden.

De vergelijking gaat misschien een beetje mank: 128 aansluitingen bij de bedrade versie is wat overdreven; de helft zou al meer dan genoeg zijn. Daarmee zal waarschijnlijk niet de de prijs gehalveerd worden, maar wellicht een stuk lager dan die €19.000. Kosten voor de verwerking ervan in wanden en vloeren door ons zelf komen er echter bij (hoop gedoe met wandbekleding en vloerbedekking).

Als de betrouwbaarheid van een draadloos systeem kan worden gegarandeerd – de optie om oplaadbare batterijen of accu’s te gebruiken kunnen we ook zelf uitwerken (kan ’t voor minder dan €3200?) – is het zoveel aantrekkelijker dan het bedrade. Nauwelijks een kwestie, dunkt me.

Bezuinigen op het vaste systeem met de 8 kanalen en luidsprekers lijkt me geen optie. Daar moet wel de bedrading voor worden verwerkt en dat is achteraf niet meer zo makkelijk ‘verborgen’ aan te leggen. (Of acht kanalen werkelijk gebruikt gaan worden is eigenlijk geen vraag, want als je vier speakers hebt om de ruimte te voorzien van geluid en je twee apart wilt voor bij het beeldscherm, is het al min of meer ingevuld.)

Wel vraag ik me af of ‘nr. 1’ (de individuele luister-beltpack met flashcards) nog iets toevoegt op het draadloze systeem, zeker als je uitgaat van zestig ontvangers.

Het idee is er; het plafond kan nog niet dicht, want het vaste systeem voor de luidsprekers moet uitgewerkt en uitgevoerd worden. Ook de stroomvoorziening voor al die apparatuur achter de bar hoort daarbij. Maar zodra dat er is kunnen we verder, ‘sparen’ voor de aanschaf van de systemen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.