Videokwaliteit

Zoiets kan altijd gebeuren; ik zag het ook herhaaldelijk in de streams van Poetry optreden: lag. Het is een van de valkuilen van data-verbindingen; het kan er wel eens erg druk zijn, of anderszins haperen. Ik neem aan dat de professionals met professionele apparatuur er direct wat aan proberen te doen, maar achteraf kan het normaal gesproken goed gecorrigeerd worden in de meeste (semi-)professionele video-editing software. Mijn vraag is dan ook waar het mis gaat in het proces, waar het kwaliteitsverlies optreedt en waarom. Bij het downloaden, bewerken of weer uploaden?

Ik doe niks met Facebook, dus ben niet op de hoogte van hun down- en upload (on)mogelijkheden. Als ‘t daar al mis zou gaan… Bij het editten hoeft het iig niet, maar dat ligt aan gebruikte software en handelingen. Heeft Facebook een mogelijkheid de eigen video’s te beheren en van daaruit te downloaden, of moet het met behulp van andere diensten en apps? (Zo niet dan overwegen evt. ander platform te kiezen voortaan?)

Even voor de duidelijkheid: met ‘ander platform’ doelde ik op de mogelijkheid om niet meer te streamen naar Facebook, maar naar andere (Vimeo, Youtube?), waar misschien de videokwaliteit beter behouden blijft bij up- en downloaden. Het zal niet meevallen, vrees ik: ze zullen allemaal omzetten en comprimeren met het nodige verlies, of je zou als tussenstop een eigen server moeten hebben waar je de kwaliteit kan bewaken en bestanden beheren, of op de een of andere wijze je stream ook lokaal vastleggen.

Maar dat is achteraf. In dit geval zie ik ook niet direct een (andere) oplossing; kwaliteitsverlies is hoe dan ook onvermijdelijk, om te beginnen met de de stream zoals ie uiteindelijk op Facebook terecht komt en vervolgens (kennelijk) bij het downloaden ervan. Ik denk dat de keuze nu is tussen twee kwaden: of een redelijk beeld en asynchroon geluid, of een matig beeld en synchroon geluid. Biedt ze allebei aan en laat de kijker de keus. 

Overigens zou ik, indien toch al gerommeld wordt met de vastgelegde stream, de mogelijkheid overwegen om verdergaand te editten: ‘de vaart erin’, ‘de essentie eruit’ en al doende het leed van een te ervaren slecht beeld te verkorten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.