Samenzwering

Bijna direct geraakt door iemand die gelooft dat de coronapandemie een vooropgezet plan is de democratie om zeep te helpen en de vrijheid van burgers in te perken. Waar komt dat vandaan, hoe verzin je zoiets? Is het angst en hoe realistisch is het om er vanuit te gaan dat de mainstream media daar aan mee doen en de tegenbeweging, de klokkenluiders, dood zwijgt. Zijn die mensen waanzinnig, paranoia?
Jaron Harambam haalt in zijn proefschrift The Truth Is Out There: Conspiracy Culture in an Age of Epistemic Instabilityonder andere Max Weber aan: … sociologists can and should not determine what is rational and what not, what is healthy or insane, and what is good or dangerous. En Peter Knight: you now need to be a little paranoid to remain sane. Hij begint niet voor niets met dit soort citaten ter ondersteuning van zijn betoog.

Zijn boodschap is aan onderzoekers en ‘belangstellenden’ van complotdenkers om ze niet over een kam te scheren en niet weg te zetten als gevaarlijke gekken; probeer ze te begrijpen en zie waar ze vandaan komen, waar ze staan en waar ze heen willen. 
Het is toch niet dat we uiteindelijk slechts de keuze hebben tussen de rode of de blauwe pil? Óf de harde werkelijkheid zonder god of goden, met natuurwetten en daarin de onvolkomen mens, óf het geloof in hogere machten die ons besturen en al dan niet een gezegend leven of hiernamaals toezeggen? Er zit zoveel tussenin, een multidimensionaal universum aan mogelijkheden en waarheden.

Zou een wat meer filosofische beschouwing van het leven die mensen een evenwichtiger grondhouding geven ten op zichte van het leven in deze samenleving? Want waar halen we onze opvattingen vandaan, vanwaar de geschreven en ongeschreven regels waaraan de meeste van ons zich nog altijd wel houden. Hoe waarschijnlijk is het dat sluwe vossen ongestoord hun gang kunnen gaan in de aangemerkte kippenrennen? 
Een sceptische houding gebaseerd op een zekere mate van logica, rationaliteit en inlevingsvermogen zou erbij een voorwaarde kunnen zijn om te doorzien wat waarschijnlijk is en wat niet.

wil je meer of minder chaos, meer of minder toeval?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.