Meerwerk

Het particulier woningbezit is in Nederland toegenomen van 35% in 1971 tot 50% in 2000 en 58% heden. Minder hard gegroeid de afgelopen twintig jaar dan in diezelfde periode daarvoor en het zou mede gekomen zijn door een ommezwaai van de PvdA eind jaren tachtig, toen ze begonnen koopwoningen voor lagere inkomens te bepleiten en de verkoop van sociale huurwoningen de ruimte gaven.

Je zou er rechts(er) van worden, maar eigenaren die al links stemden toen ze nog huurden, blijven dat over het algemeen ook doen. Geen probleem, want hun huizenbezit wordt door de meeste partijen gesteund; het zijn tevens de kiezers van betreffende partijen. De eigen woning is inmiddels een voorziening in sociale zekerheid, prettig als het vangnet kleiner wordt. Dus als je de waarde ziet dalen en je kunt het niet betalen, kan je altijd nog stemmen met de voeten.

Huiseigenaren in landen waar de meeste een hypotheek hebben, zijn minder voorstander van herverdeling van de welvaart zijn als de huizenprijzen stijgen en ze zijn vaak kritischer over publieke pensioenvoorzieningen dan huurders. Ik kan best voor herverdeling zijn; meer mensen mogen zo’n huisje als ik, of wat groter als je met meer bent, maar zij met te veel ruimte (letterlijk en figuurlijk) kunnen best wat inleveren.

Nederlanders wonen groot: gemiddeld 65 m²/persoon. Wie alleen woont, heeft met gemiddeld 87 m² het riantste huis. Nog even en dan is het zover? Met partner en kinderen neemt de oppervlakte per persoon af: 116 m² voor het gemiddelde driepersoonshuishouden; wij zaten hier met vier op minder. Ik ga het woningtekort niet oplossen.

Gemeenten zouden meer grond beschikbaar kunnen stellen voor sociale huurwoningen. De bouw daarvan duurt niet zo lang omdat het bouwen zelf veel tijd kost, maar omdat de procedures die eraan voorafgaan zo lang zijn. En het geldtekort van de corporaties kan het kabinet vrij eenvoudig oplossen door de verhuurderheffing af te schaffen: er komt jaarlijks ± € 1,8 miljard euro vrij voor woningbouw door corporaties. Die zouden daarmee het aantal woningen dat ze neerzetten kunnen verdubbelen. 
(Vrij naar en van Josta van Bockxmeer voor de Correspondent, 20-08-2020.)

dwarsstraat IV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.