Ik ben Karel niet

De zogenoemde vrijheid van meningsuiting wordt mijns inziens niet onderbouwd met stellen dat je Charlie bent. De arrogantie van westerlingen om hiermee ons verlichtingsideaal te propageren gaat voorbij aan de ongelijkheid in de wereld. Het is te makkelijk de onderdrukten op overeenkomstige wijze te provoceren als de machtigen; zij kunnen zich amper verdedigen en vluchten gezamenlijk in wat hen onderling bindt, ongeacht de geschillen die ze anderzijds hebben.
Ik ben geen voorstander van enige religie. De vrijheid van godsdienst is wat mij betreft de min of meer vrijwillige onderwerping van de mens, aan welke macht dan ook. Het verdeel en heers werkt op alle fronten: geloof, ras, herkomst, afkomst, bezit, opleiding, geaardheid, klasse, gezondheid, geslacht, leeftijd, talent, vaardigheid, kennis, idealen en dromen.
Ik hekel iedere machthebber die allereerst zijn of haar macht niet onderkent en ten tweede deze gebruikt ten koste van anderen voorbij een redelijke grens. Ik hekel mijzelf: ik stel mijzelf en vervolgens mijn dierbaren voorop, met alles wat ik heb en aanneem, en manipuleer de ander om mij te behagen. Al dat ik laat om iets aan enige vorm van ongelijkheid te veranderen is een vorm van machtsmisbruik; al dat ik beweer goed te doen is aanmatigend. Het is aan die ander om dat vast te stellen en het is geen waarheid, slechts een werkelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.