Energielandschap

Een update van de kaart van Utrecht op basis van nieuwe topografische gegevens van het Kadaster; uren achtereen snel tekenen, keuzes maken in weer te geven details, stijlen en kleuren aanpassen, en enkele van de toekomstige aanpassingen in het landschap uitlichten. Er rust kennelijk geen embargo* op, maar als ik niets benoem, kan het van alles betekenen. Hoe voorziet de stad straks in z’n elektriciteitsbehoefte?
Voor windmolens houden ze rekening met slagschaduw (meer of minder dan vijf uur en veertig minuten per dag) en geluid (hoger dan 47 dB) als overlast. Zo veel kun je er niet plaatsen, hooguit twaalf in Rijnenburg en Reijerscop samen.

Is het Nederlandse polderlandschap te behouden? Geen vergezichten met gras en koeien, contouren van oude steden aan de horizon, maar futuristische kaders ingekleurd door ingenieurs en technocraten? Minder energie verbruiken gaan we niet, hooguit anders, dus het is de tol die we zullen moeten betalen, wellicht.

*) Soms gaat er toch iets mis; ik zou geen slapende honden wakker willen maken, maar deze kaart moest op last van iemand bij Rijkswaterstaat van de site van Mijs gehaald worden. Hier is ie zo ‘onleesbaar’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.