Bertolt

Brecht: “Waarom een mens zijn als u een succes kunt zijn?” “Er zijn tijden dat je moet kiezen tussen een mens te zijn en het hebben van een goede smaak.” Was hij een opportunist?

De Damascener zet de waarheid naar zijn mond, lippendienst voor de vrouwen die er aan hangen. Mijn neus is niet zo groot als de zijne om in zulke verhalen te blijven steken. Ik verkoop liever m’n eigen leugens. Het kan zijn dat ik zijn intelligentie niet hoog inschat, maar zijn sluwheid onderwaardeer.
De herkomst van de natie is niet in enkele artikelen te vatten, het begrip van de wereld overstijgt het mijne. Ik daag ze uit om mij duidelijk te maken waarom ik het mis heb, wat ik verkeerd heb gedaan, hoe het beter zou zijn geweest. En dan niet anekdotisch de ander betichten dronken als een muzelman te zijn.
De gekaapte Rotterdammers stellen hun vragen onbevangen; namens het bureau voorlichting van een andere gemeente bied ik u mijn zwijgen ertoe. Ik poseer als niemand meer dan de huisbewaarder. Ze mogen elk van mijn woorden op de brievenweger leggen. Het is nauwelijks nog informeel en ik voel me niet werkelijk uitgenodigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.